HTML

mert a Kisvakond is régészként kezdte...

Friss topikok

Címkék

Sosem látott kazamaták nyomában

hyperboreus 2013.07.01. 11:37

Az Észak- és Dél-Komáromban található erődrendszerben elindul a kazamaták kitisztítása és látogathatóvá tétele. A projekt magyar-szlovák határmenti összefogásként valósul meg. Az erődrendszer az UNESCO Világörökség várományosi jegyzékén is szerepel.

monostori erod.jpgA Monostori erőd légifelvételről (http://www.civertan.hu)

A cél Közép-Európa legnagyobb erődrendszerének megújítása. A munkálatokat lőszermentesítéssel kezdik, majd az évtizedek alatt felhalmozódott hulladéktól szabadítják meg az erőd kazamatáit és várárkát. A tervek szerint új kiállítóterek, színpad, performance-tér jönne létre, jobban belekapcsolva az erődöt a két város pezsgésébe.

komárom öregvár.jpgAz Öregvár korabeli ábrázolása (www.donaukomarom.com)

A többségében magyarok által lakott Észak-Komáromban található az erődrendszer legrégebbi része, az Öregvár. Civil szerveződések már évek óta próbálják megtisztítani az Öregvár egyes részeit. Most azonban nagyobb volumenű munkálatok kezdődhetnek. 12 ezer négyzetméterrel nőne a biztonságosan látogatható terület. Emellett egy vaklabirintus és egy mobil színpad nézőtérrel kerülne kialakításra.

A Dél-Komáromban található Monostori erőd a legnagyobb területtel rendelkezik az erődrendszeren belül. 18 ezer négyzetméterrel nőne a látogatható rész. Elsősorban a várárok kitisztítása lenne terítéken, ezzel is az építmény hadi jellegét segítene megérteni. A várárok ideális hely lenne performance előadások lebonyolításához.

Ezeken túlmenően turisztikailag is felturbóznák az erődrendszert. Ennek megfelelően 50 ezer térképes kiadványt helyeznek el, melyek négy nyelven segítik az informálódást. Több érintőképernyős infopult telepítése is a tervben szerepel.

lipotkapu.jpgA Lipót-kapu az egyik szlovák bank által meghirdetett szavazáson lett a közönség kedvence. A bank jelentős összeget áldoz a kapu felújítására. (kép:www.felvidekiutazas.hu)

Az erődöt az  1550–es években kezdték kiépíteni, a török veszélytől tartva. A végvárrendszer részeként is szolgáló Öregvárat többször ostrom alá vették. Évszázados építkezés eredménye a ma látható, kiterjedt erődrendszer. 1673-ban készült el az Öregvárat kiegészítő korszerű Újvár és az ezt megerősítő Szent Péter palánk.

Napóleon hódítása elől menekülve I.Ferenc császár is ide húzódik vissza. Ennek köszönhetően az Osztrák-Magyar Monarchia legerősebb erődrendszerévé akarja tenni Komáromot. Ekkor már tervezik  a Nádor-vonal, az Igmándi és a Monostori erőd kiépítését is.

Az 1848-49 szabadságharc során Klapka György védte a várat. A világosi fegyverletétel után Komárom védői adták meg magukat utoljára, bő egy hónapon át tartva az erődöt.

A trianoni békediktátumnak köszönhetően az erődrendszer két részre szakadt, így részben a csehszlovák hadsereg szállta meg az erődöt. A II. világháború után szovjet csapatok állomásoztak itt egészen az 1991-es kivonulásig (Észak-Komárom esetében 2000-ig használta a szlovák hadsereg). Azóta múzeumként, kiállítótérként, kulturális helyszínként próbálják kihasználni az erődrendszer egyes részeit.

erodbelul.jpgHangulatkép belülről (http://www.iranymagyarorszag.hu)

A rekonstrukcióra szánt összköltség mintegy 171 millió forintot (570 ezer eurót) tenne ki. Reméljük, mihamarabb elkészülnek a munkálatok, és részt vehetünk egy izgalmas kazamata-túrán egy európai szinten is kiemelkedő helyszínen!

(Felvidék.ma nyomán)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisvakondkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr475385861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása