HTML

mert a Kisvakond is régészként kezdte...

Friss topikok

Címkék

Civil fórum a győri várért

hyperboreus 2013.06.20. 10:23

Hazánk egyik legjelentősebb reneszánsz kori emlékével, a győri Duna-bástyával foglalkozott tegnap a helyi civil fórum. Építészek és egyesületek tiltakoztak a legújabb rekonstrukciós tervek ellen.

Előzmények

A XVI. században épült erődítmény maradványaira 2012 májusában bukkantak a régészek. A város eredetileg egy mélygarázs építését tervezte a Duna-bástya helyére, amely végérvényesen megsemmisítette volna az épített örökséget. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és több civil szervezet tiltakozásának hatására a város vezetése új közbeszerzési pályázatot írt ki, amely változtatott a kezdeti elképzeléseken. A mélygarázs kisebb területen kerülne kialakításra, a tervezett egy szint helyett azonban három szint várná az autósokat. A bástya feltárt részeinek többségét visszatemetik, bemutatásra csupán az egyik ágyúlejáró kerül. A beruházás befejezése és a nagyközönségnek való átadása így 2014 nyarára csúszik.

Duna-bástya.jpgA Duna-bástya légi felvételről (http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/legi_felvetelek_a_dunakapu_terrol_nezze_meg_a_duna-bastyat/2303513/)

Mi is a probléma?

A jelenlegi elképzelés szerint a várból túl kevés részlet kerülne bemutatásra. Ez azért aggályos, mert a jelentősebb részek eltűnnének a szemünk elől. Így tehát nem csak kulturális értelemben sérülne a város, de a látványosság elvesztése miatt sincs már akkora turisztikai ereje.

Másrészről az is felháborodást váltott ki, hogy terveket eddig annak ellenére nem hozták nyilvánosságra, hogy helyiek mindig is nagy figyelemmel és érdeklődéssel fordultak a műemlék iránt. A város részéről tehát elmaradt a párbeszéd eme formája.

dunakapu.jpgAz árvíz hatása

(http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/dunakapu_ter_folddel_tamasztjak_a_varfalakat/2336180/)

Kivitelezés

A beruházás 2-2,5 milliárd forintból valósulna meg. Az építészek számára nehézséget okoz a Duna közelsége és a műemlék jó állapotának megtartása. Olyan műszaki megoldást kell találni, amely egyszerre teszi lehetővé a műemlék megóvását és a víz betörésének megakadályozását.

Remélhetőleg sikerül olyan utat találni ebben a régóta húzódó, kiemelten fontos ügyben, ami szakmailag is megfelel és a győriek tetszését is elnyeri. A bástya a török támadásoknak ellenállt. Vajon a modern kor barbarizmusát túl fogja élni?

 (Kisalföld nyomán)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisvakondkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr225370293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása