HTML

mert a Kisvakond is régészként kezdte...

Friss topikok

Címkék

Kiket adtak a régészek a világnak?

hyperboreus 2013.04.10. 22:09

Hírességek - akikről sosem hinnéd, hogy régészek.  Van köztük világhírű színész, utánozhatatlan író , királyi sarj vagy épp Nobel-díjas kémikus. Lássuk a névsort!

Hugh Laurie: Dr. House a gyógyítás előtt sírásást tanult. Cambridgeben szerztett diplomát régészet-antropológia szakon. Tanulmányai alatt lépett be az egyetem színjátszó körébe. Humoristaként és színészként hamar kapott szerepet komédiákban, játékfilmekben. Rövid ideig forgatókönyvet is írt. A Golden Globe díjas színész az „eredeti“ szakmáját sosem gyakorolta.

house.jpg

Ricardo Francisco Eichmann:  hírhedt náci SS-vezér fia. Adolf Eichman zsidó származása ellenére vált az SS Obersturmbannführerjévé. A Harmadik Biodalom bukása után Argentínába szökött. Innen a Moszad titkosügynökei rabolták el, majd Izraelbe hurcolták. Kivégzése ürügyén a zsidó állam egy napra eltörölte a halálbüntetés tiltását. Az 58 éves Ricardo szakterülete a Közel-Kelet és Egyiptom ókori régészete. Német Régészeti Intézet keleti részlegének igazgatója.

eichmannék.jpg
Agatha Christie: Hivatalosan sosem szerzett régészdiplomát, tapasztalatot viszont annál inkább. Második férje, Max Mallowan régész volt. Ásatásaira és utazásaira felesége mindig hűségesen elkísérte. A feltárásokban az írónő is aktívan kivette a részét. Több regényének alapötletét ezen kalandok ihlették. Ezek közül leghíresebb a Gyilkosság Mezopotámiában és a Halál a Níluson. Férjét munkássága miatt lovaggá ütötték, ezért Agatha is dáma címet kapott.

639765_agatha-christie-spisovatelka-detektivky-max-mallowan.jpg

Károly herceg: walesi herceg, a brit trón várományosa. Egyetemi diplomáját a Cambridge-i Egyetemen szerezte régészet-antropológia szakon. Azóta összesen kilenc tiszteletbeli doktori címet kapott több nagy-britanniai és új-zélandi egyetemtől.

károly.jpg

Zsófia spanyol királyné: görög és dán királyi hercegnőként látta meg a napvilágot. Házassága révén jutott a spanyol trónra. Athénban tanult régészetet, zenét és gyermekgondozást. Károly herceghez hasonlóan ő is több egyetem díszdoktori címét birtokolja.

zsófia.jpg

Margit dán királynő: IX. Frigyes fiúgyermek híján lányát készítette fel az uralkodásra. Európa több egyetemére is járt. A filozófia, jog, politológia, művészettörténet és közgazdaságtan mellett Cambridge-ben régészetet is tanult. A királynő 1991-ben Magyarországon is járt.

margit.jpg

Gulietta Masina: olasz színésznő, Federico Fellini felesége. Gyermekkora óta a színjátszás érdekelte. Édesapja nyomására kezdett el egyetemre járni Rómában. A régészet mellett irodalmat és filozófiát tanult. Mindeközben az egyetemi színjátszókör sorban ítélte neki a főszerepeket. Halála előtt az UNICEF olasz nagykövete is volt.

masina.jpg

Gabriel Byrne: ír színész. Dublinban tanult régészetet, később azonban a színészet felé fordult. Olyan nagysikerű filmekben játszott, mint a Vasálarcos, Stigmata vagy az Apám nevében. Népszerűségét mutatja, hogy az UNICEF írországi kulturális nagykövetnek választotta.

byrne.jpg

Cansu Dere: az Ezel című sorozat hősnője. De szerepet kapott a Farkasok völgye-Irak mozifilmben is. Isztambuli Egyetemen szerzett régészdiplomát. Azóta modellkedéssel és színészkedéssel foglalkozik.

dere.jpg

Richard Laurence Millington Synge: Nobel-díjas kémikus. Először régészetet tanult, majd kémikusi pályán folytatta. 1952-ben A. Martinnal megosztva kapta az elismerést a kromatográfiás szétválasztási módszer kidolgozásáért.

synge.jpg

Móra Ferenc: gyermek- és ifjúsági irodalom mellett a magyar régészet hőskorában is meghatározó szerepet játszott. Az ásatásai és publikációi a korabeli viszokhoz képest modernek és szakszerűnek számítottak. Több olyan tézist is megfogalmazott, amely a mai kutatások alapját jelentette. Szegeden a megyei múzeum az ő nevét viseli.

mora_ferenc_1.jpg

Kisvakond: bizony, Kisvakond is régészként kezdte... Zdenek Miler hőse a TV-s szereplései előtt a föld túrásával foglalatoskodott. Erdei barátaival, Nyuszival és Sünivel máig hajlamos ásót ragadni, és régi szenvedélyének hódolni.

kisvakond2.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisvakondkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr745215897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2013.04.11. 15:10:15

Nagyon jó összefoglalás! Stílust, tömörséget az egyes személyeknél szuperül eltaláltad, jók az illusztrációk is.

Egy átlagos bulvár lap ugyanakkor max. 5-öt hozna le belőle.

funnystudy 2013.05.23. 22:18:34

És nekem milyen életpályát javasolsz? Tán jövőre már Dr. House medikusa leszek? :D

Hullafotós 2013.07.18. 14:07:10

Nagyon jó, így tovább, ilyeneket akarunk olvasni mindennap.
süti beállítások módosítása