HTML

mert a Kisvakond is régészként kezdte...

Friss topikok

Címkék

Mit veszítsünk? Maja templomokat vagy török kori műhelyeket?

hyperboreus 2013.06.15. 16:19

 Az elmúlt hónapok a műemlékek pusztításának jegyében teltek. A maja piramis esete bejárta világot, de Magyarországon is találhatunk hasonló történeteket. Már nem is lep meg, hogy a maja templom lerombolására rákeresve megközelítőleg ötször annyi magyar találatot kaptam, mint a minket közelebbről érintő Várbazár-incidens esetén. A két ügy nagyon különböző, ami összeköti őket az egyértelműen a veszteség. Hogy pontosan miről is van szó? Tekintsük át röviden!

 

Csak keress egy buldózert!


abra3.jpgHát nem sokkal egyszerűbb a közeli piramisból kitermelni a mészkövet? - gondolhatta az ötletgazda is, akinek kiléte máig nem tisztázott. Az egykori épületet már benőtték a növények, de a helyiek és laikusok is egyetértenek azzal, hogy egyértelműen felismerhető volt a maja piramis. (Forrás: http://index.hu/tudomany/tortenelem/2013/05/14/lebontottak_a_2300_eves_maja_piramist/)

 

 A maja templom elpusztításáról szóló hírek először a belizi hírcsatornán jelentek meg május 10-én, de hamarosan világhírűvé váltak a karibi útépítők. A közfelháborodást az i. e. 500 és 250 közé tehető Noh Mul piramis elbontása okozta.

 A baj azonban megtörtént, és a régészek is csak későn érkeztek a helyszínre. Az épület falait nagyrészt elbontották a munkagépekkel, ami megmaradt az az első esőzések után össze fog omlani. Így az egyik legépebb állapotú maja piramis semmisült meg örökre.

 A piramis egykor egy 40.000 fős település központjában állhatott, egy magas rangú személy (nemes vagy pap) háza vagy középület (pl. templom) lehetett. Az is elképzelhető, hogy 2300 éve itt ontották vérét az ősi maja áldozatoknak.

 A belizi törvények egyértelműen tiltják a Kolombusz előtti műemlékek megrongálását, így komoly büntetésre számíthat az építtető cég és a terület tulajdonosa, akár 10 évet is kaphatnak a világhírű műemlék elbontásáért.

 

Mi a fontosabb?

 A Várkert Bazár esete már koránt sem örvend akkora népszerűségnek, még magyar körökben sem. Igaz, itt a veszteség meg sem közelíti a lerombolt piramisét, viszont igencsak tanulságos esettel állunk szemben.

 Az Ybl Miklós tervezte bazár felújítása során barokk kori falszakaszra és török kori ágyúöntő-műhelyre bukkantak a Budapesti Történeti Múzeum régészei. Meglepetésként érte a kutatókat a lelet, mivel arra számítottak, hogy Ybl 19. századi építkezései során a korábbi korok emlékeit jó részt elpusztította. Ő azonban az egykori falakat és épületeket megtartotta, földdel fedte el.

  

abra2.bmpRégészek és építtetők a Várkert Bazárnál (http://index.hu/belfold/budapest/2013/05/09/torok_kori_romokat_bontanak_el_a_varbazarnal/)

 

 A kormány nyomására régészeinknek rendkívül rövid idő alatt, kevés pénzből kellett megoldania a leletek dokumentálását, miután a szakmai bizottság áprilisban a falak elbontásáról döntött. A szakemberek nem értékelik tragikusnak a helyzetet: a pontos régészeti dokumentáció segítségével a leletek jól kutathatók, a falak rekonstruálhatók.

 

Modern építkezések a műemlékek ellen

 

 Mindkét esetben egy friss építkezés, úthálózat- vagy városfejlesztés kapcsán szembesülünk a régi korok építményeinek elbontásával. A törökkori műhely legnagyobb problémája, hogy rossz helyen volt: a főváros közepén nem sok esélye volt a nagyrészt föld alatt álló épületnek. A történet mégis jó véget ért: a régészek áldozatos munkájának köszönhetően egy pontos dokumentáció készült. Ennek segítségével jobban megérthetjük a török kori Buda életét. Úgy gondolom, erre igenis büszkék lehetünk.

 Miért veszteség ez valójában? A ledokumentált falakat elbontották, így eredeti helyükben többé nem lehet őket vizsgálni. A tudomány fejlődésével, a későbbiekben felfedezésre váró technikák már nem nyújthatnak támpontot még több információ felgyűjtésére. Emellett egy írásos-digitális dokumentáció megsemmisülése valószínűbb, mint falak pusztulása.

 Utóbbira cáfolna rá a piramis esete. A nagy felháborodást keltő pusztítás oka a nyersanyag újrafelhasználása volt. Bár ez nem idegen még az őskorban, középkorban élő emberektől sem, reménykedtünk abban, hogy mára már felismertük: a veszteség ekkor nagyobb, mint a nyereség. És valójában ezzel mind tisztában is vagyunk, hiszen a hír megrázta a belizieket, és az egész világot is.

 Sajnos, Magyarországon is előfordulnak a maja piramis tragédiájához hasonló esetek. Ezek oka többnyire abban keresendő, hogy az építkezéseken a beruházónak kell finanszíroznia a feltárás költségeit, amit nyílván nem tesz meg mindenki szívesen. Csupán építési céllal már egyre ritkábban pusztítanak műemlékeket, ami azzal is magyarázható, hogy nálunk egyre kevesebb, még álló építmény található.

 

Végül már csak egy kérdésem maradt: Milyen örökséget hagyunk magunk után, ha azt a keveset is elbontjuk, ami ránk maradt a múltból?

funnystudy

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisvakondkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr825362722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osztrák piktor 2013.06.17. 13:23:45

Sajnos a magyar régészet presztízse az elmúlt években mélypontra hullott.
Ki tehet erről?
A régészek, mert a szakma megosztott, irigy és féltékeny. Emiatt nem jól használta, inkább visszaélt a korábban ölébe hullott szakmai konjunktúrával.
A örökségvédelem finanszírozási rendszere, mert kevés az állami pénz. A megelőző feltárásokkal, hatástanulmányokkal beleestek az építőiparba. A sosem látott összegekért folyó harcban, trükközés szinte elkerülhetetlenné vált.
A múzeumi szervezet, mert megújulni (kevés kivétellel) képtelen, fenntarthatatlan (hazánkban mintegy 800 muzeális intézmény működik, az Egyesült Királyságban van kb. ugyanennyi, Szlovákiában kb. 200.
A közbeszéd tematizálói, mert a régészeti feltárásokat, közel haszontalan, a beruházásokat ellehetetlenítő, intellektuális maszturbációnak állítja be.
Az eredmény kezd látszani, de igazán csak évek múlva lesz majd valódi hatása.

2013.06.17. 15:24:52

Akárhogy olvasom, se füle, se farka ennek a szöveghalmaznak: vasvillával összedobált zengzetes, botrányt kiáltó kulcsszavak; bugyuta párhuzam a maja piramissal, majd a szövegben inkább a párhuzam elleni megállapítások.
Na ha valami, akkor az ilyen cikkek ártanak a műemlékvédelemnek.
De lehet, hogy csak én nem vettem észre a koherenciát a szövegben.

konrada 2013.06.17. 16:59:37

Azért a kérdés bonyolultabb.
Adott egyszer egy viszonylag ép műemlék dél-Amerikában, amelyet kifejezetten haszon-szerzés okán bontottak el,
és adott egy föld alatt, takarásban, gyakorlatilag semmit nem mutató faldarab.

...s ez utóbbinál már nem olyan egyértelmű a helyzet, mert míg az első magában is érték volt, a másik egy világörökség részét képező műemlék alapjában van. Így az egyébként sem bemutatható, viszont annak megtartásával nem lehet az egyébként a világ legveszélyeztetettebb műemlékének olyan funkciót találni, melynél az működő, élő lehetne.

Azaz az értékarányok lényegesen mások, mit a délamerikai esetnél.

sapkabojt 2013.06.17. 21:57:03

Pedig meg lehet azt csinálni úgyis, hogy a török kori és az újabb korok emlékei is részben vagy egészben láthatóak, védetten látogathatóak legyenek!Számos példa van erre többek közt Rómából, ahol Krisztus előtti századoktól kezdve több évszázad emlékei egymás fölött végignézhetőek. Minél mélyebbre megy le a látogató, annál régebbi házrendszert, katakombákat ér el.
Ez persze a 2014-es választásokig nem tud elkészülni, inkább szétzúzzák a régit (amit a KÖH megmentett volna, de most Magyarországon nincsen valódi örökségvédelem!). Ha évtizedeken át érintetlenül hagyták pusztulni a Várbazárt, néhány év igazán belefért volna egy értékesebb hagyatékért az utókornak! Amit most így sietve tönkretesznek, 500 éves emlékeket, az már soha többé nem lesz, semmilyen jövőbeli technológiával többé fel nem tárható!
Szégyen az egész, drámai, hogy rövidtávú politikai okból nem a profizmus, hanem a látszatmegoldás a cél!

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.06.22. 15:47:23

@sapkabojt: A trójaiak csinálták jól - szkaresz.blog.hu/2012/10/18/troja_nepe_boldogan_felejtett
És a magyar, éhező és kilátástalan vidéki valóság mellett kicsit sok ez a fővárosi tudományos látszatú maszturbáció. Üdv
süti beállítások módosítása