HTML

mert a Kisvakond is régészként kezdte...

Friss topikok

Címkék

Filmajánló: A véres Róma aranykora

hyperboreus 2013.05.24. 00:27

A város forgatagában falakon kígyózó festményeket, egymással harcoló graffitiket és mozaikból kirakott gorgófejet pillantunk meg a rég letűnt korok zenéjét hallgatva. Ezekkel a képekkel indult 2005-ben a Róma című sorozat, amely csupán két évadon át engedett bepillantást az ókor egyik legnagyobb államának életébe. Folytatását remélhetőleg már a filmvásznon köszönthetjük a közeljövőben.

r1.png

A kihalt Róma utcáján (Forrás: http://beardylollipop.files.wordpress.com/2010/07/rome-tv-series.jpg)

 

A Római Birodalom egyik legizgalmasabb pillanatában kapcsolódunk a történelem folyamába. A Birodalom két leghatalmasabb férfija indul meg egymás ellen. Caesar Galliában elért sikerei után katonáival Róma felé veszi az irányt, de az őszülő hajú Pompeius sem vár ölbe tett kézzel. Még ki sem hűlt ifjú arájának, Caesar lányának teste, amikor a római arisztokrácia akcióba lép, és sorra vonultatják fel leányaikat Róma első embere előtt.

De nem csupán a gazdagok és szépek életét követhetjük figyelemmel a forrongó Rómában. A sorozat másik szála két legionárius pályájára koncentrál, akik háborúból háborúba vonulnak vezetőikkel, de az otthon melegében sem lelnek békére.

r2.png

Egy nem túl szabályos katonai alakzat (http://static.guim.co.uk/sys-images/Arts/Arts_/Pictures/2009/6/26/1246006775160/Kevin-McKidd-as-Lucius-Vo-001.jpg)

 

Szex és vér a két mozgatórugója a közelmúltban készült történelmi sorozatoknak. A rómaiak ebben sem maradnak alul. Amíg Galliában a csaták kellős közepén harcolunk a legionáriusokkal, addig Rómában kiélvezhetjük az elit ágyjeleneteit, ármánykodásait vagy perverzióit. Érdekes ez a brutális, sokkal ösztönösebb, kissé állatias viselkedés, amivel a múltbéli karaktereket általában felruházzák a manapság készülő művekben.

A jól megírt forgatókönyv mellett a jelmeztervezők, díszlettervezők munkáját is dicséret illeti, mivel durva hibákkal nem lehet találkozni a filmben. Egyértelmű, hogy az alkotók alaposan utána jártak a forrásoknak, s csupán kisebb tévedéseket említhetnénk, amit a látvány feledtet. Egyetlen példát azonban nem tudok figyelmen kívül hagyni: többször említik, hogy Caesar „császári” címre, „császári” babérokra törhet. De hogyan tenné? Az első császár a filmben is szereplő Octavius csak Caesar halála után jut hatalomra, így a császárság fogalma ekkor még nem létezett. Helyesebb lenne a türannisz vagy a zsarnok megnevezés, amivel egyébként valóban jellemezték Caesart kortársai.

r3.png

Édes római élet (http://2.bp.blogspot.com/-7KI8VLuPiVs/T5l2br9qlkI/AAAAAAAABRE/SkJRwRRR_Io/s1600/rome9.jpg)

Az érdeklődőknek jól bemutatja a római élet bizonyos szegmenseit. Ilyen például a római szépségápolás, ami nem sokkal maradt el a maitól; ugyanúgy használtak egykor gyantát szőrtelenítéshez, ahogyan különböző illatszereket és sminket is kentek magukra az emberek. Az istenekkel való kufárkodás jól tükrözi az egykori római vallás maitól eltérő szemléletmódját. Különösen tetszik Pullo fogadalma a sorozat elején, mikor azt sem tudja, pontosan melyik istenhez kellene imádkoznia.

A kisebb hibáktól eltekintve egy jól megírt és szórakoztató sorozatot készítettek a 2000 évvel korábbi, arany korát élő Rómáról, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.

funnystudy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisvakondkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr475315466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása