HTML

mert a Kisvakond is régészként kezdte...

Friss topikok

Címkék

Viking harcosok minden nap

hyperboreus 2013.07.01. 23:46

A régészet és a hagyományőrzés nem csak, hogy kapcsolódik egymáshoz, hanem szorosan egybe is fonódik. Hazánk egyik legjobb hagyományőrző csapatában, a NORDE GARD-ban régészek is képviseltetik magukat. A csapat egyik tagjával, egyben régészhallgatóval készült az interjú.

norde gard.jpgAz Északi Gárda (https://www.facebook.com/pages/Norde-Gard-Az-%C3%89szaki-G%C3%A1rda/141494186020703)

Kik is vagytok Ti, mivel foglalkoztok?

Mi a Norde Gard, vagy más néven az Északi Gárda nevű történelmi rekonstrukciós csapat vagyunk Budapestről. Egyesületünk 2006-ban alapult. Főleg két történelmi korszak népeinek mindennapi és háborús életét ill. kultúráját szoktunk bemutatni. Az egyik a viking kor egy részlete, pontosabban a X-XI. századi normannok és ruszvikingek, utóbbiak I. (Szent) István testőrségeként Magyarországon is jelen voltak. A másik a népvándorlás kor egy részlete, a VI-VII. századi, Kárpát-medencében élt germán népek, a gepidák és a langobardok. Ezen két korszakon kívül még az I-II. századi germán törzseket is meg szoktuk olykor jeleníteni.

norde gard 3.jpgFellépés közben (https://www.facebook.com/pages/Norde-Gard-Az-%C3%89szaki-G%C3%A1rda/141494186020703)

Milyen fellépéseitek vannak?

Elsősorban történelmi fesztiválokon szoktunk fellépni, nem csak Magyarországon, hanem külföldön is. Évente megfordulunk a lengyelországi Wolinban található Vikingek és Szlávok Találkozóján, de volt már fellépésünk Németországban és Olaszországban is. Ezen kívül időnként egyéb múzeumi, városi és falusi kulturális rendezvényeken is fel szoktunk bukkanni, sőt még arra is volt példa, hogy céges programokra hívtak minket. A megrendelők igényei szerint szoktunk a fellépéseken harci, viseleti, kézműves és táborkép bemutatót tartani.

norde gard csata.jpgRohamra készülve (https://www.facebook.com/pages/Norde-Gard-Az-%C3%89szaki-G%C3%A1rda/141494186020703)

Nagyközönség hogy fogad Benneteket?

Általában nagy érdeklődéssel szoktak minket fogadni, bemutatóinkat felnőttek és gyermekek egyaránt élvezni szokták. A közönséggel való jó viszonyt az is elősegíti, hogy a bemutatók között a látogatók a táborunkban közelről is megtekinthetik és kipróbálhatják felszereléseinket, illetve válaszolunk kérdéseikre a korszakokkal és a csapattal kapcsolatban.

Hol lehet Veletek találkozni?

Évente átlagosan 8-9 fellépésünk szokott lenni. Ezek között vannak rendezvények, melyeknek állandó vendégei vagyunk, ilyen az Aquincumi Múzeum által májusban szervezett Floralia fesztivál, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok júliusban, a már fent említett lengyelországi Vikingek és Szlávok Találkozója Wolinban, szintén júliusban, a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál augusztusban, valamint a szigethalmi Emese Parkban megrendezett ’Magyarok és Vikingek Szent István udvarában’ című esemény szeptemberben. Ezeken kívül minden évi aktuális fellépéseink listája honlapunkon megtekinthető.

ng4.jpgCsatajelenet

(https://www.facebook.com/pages/Norde-Gard-Az-%C3%89szaki-G%C3%A1rda/141494186020703)

Hogy kerültél bele a csapatba?

Már gyerekkorom óta figyelemmel kísértem a Norde Gard, pontosabban a csapat elődjének számító SAGA Középkori Európai Harcművészetek Iskolája nevű egyesület fellépéseit.  Nagyon megtetszett amit csináltak, ám valódi lehetőségem becsatlakozni csak egyetemi éveim alatt adódott, amikor a csapat több tagjával is sikerült megismerkednem, és kialakult a kölcsönös bizalom. Csatlakozásom így 2011-ben történt meg.

Te régészhallgatóként hogy tudod a csapat munkáját elősegíteni?

Tanulmányaimnak köszönhetően elsősorban a népvándorláskort illetően tudom kisegíteni a csapatot hasznos információkkal az anyagi kultúráról és a történeti adatokról. Aktív hallgatóként a tudomány legfrissebb álláspontjait is közvetíteni tudom a többiek felé, valamint tisztában vagyok az adott korszakról szóló legfontosabb irodalmakkal.

Több régész képzettségű ember is van-e a csapatban?

Igen, többen is vannak a csapatban akik régészetet tanultak egyetemen és/vagy a szakmában dolgoznak. Velem együtt öt ilyen tagunk van.

ng5.jpgJó hangulatban telik a Múzeumok Éjszakája a Szépművészeti Múzeumban (https://www.facebook.com/pages/Norde-Gard-Az-%C3%89szaki-G%C3%A1rda/141494186020703)

Mennyire tudtok hitelesek lenni?

Nos, ez egy igencsak érdekes kérdés, hiszen eleve a történelmi hitelesség ilyen távoli korokba visszamenve egyszerűen lehetetlen, már csak abból az alapvetésből kiindulva, hogy hiányos adatokkal rendelkezünk a korabeli viszonyokról legyen szó akár az írott történeti forrásokról, akár a régészeti leletekről. A teljes hitelességhez ezért is csak legfeljebb közelíteni tudunk, de ez mindenképpen célkitűzésünk és törekvésünk. Tisztában vagyunk vele, hogy – mind ahogy a régészet tudományának is – fejlődnünk és fejlesztenünk kell, nem szabad megragadni egy bizonyos szinten, értem ezt mind a felszerelés mind pedig a bemutatók terén. Volt már példa rá, hogy egy-egy múzeum (pl. Hadtörténeti Múzeum) kiállítását a mi felszereléseinkkel segítettek illusztrálni és szakavatott régészek elismerésüket fejezték ki, ilyenkor én úgy érzem, hogy jó úton haladunk.

Kísérleti régészet valamelyik válfajával foglalkoztok-e?

Ebbe a témába még olyan mélyen nem ástuk bele magunkat, de vannak erre irányuló törekvéseink is. Van egy csapattársunk aki már többször is kipróbálta és gyakorolja a korabeli technikákkal való fémeszközök megmunkálását, előállítását, ezt ő fellépéseken be is szokta mutatni, illetve többször ételkészítéssel is szoktunk kísérletezni. Idén Győrben, szeptember 13-án és 14-én lesz egy Régészet napja nevű rendezvény, melyen elsősorban ezekre a kísérleti tevékenységekre fogjuk helyezni a hangsúlyt, többek között a kerámiatechnológiával, fémmegmunkálással és fegyverpróbával fogunk foglalkozni. 

Köszönöm az interjút! Sok sikert a további munkáitokhoz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisvakondkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr915387047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása